10 MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ REIKĖTŲ VENGTI DANTŲ BALINIMO METU
Dauguma iš mūsų norime kerinčios šypsenos. Vienas iš paprasčiausių būdų tai pasiekti- dantų balinimas. Mūsų klinika savo pacientams siūlo dantis balinti namuose specialiomis kapomis. Tačiau verta žinoti, kad kai kurie maisto produktai turi neigiamos įtakos dantų baltumui. Taigi išskyrėme 10 maisto produktų, kurių reikėtų vengti balinimo metu.
1. Juoda kava. Tai vienas iš labiausiai dažančių maisto produktų. Mūsų dantų viršutinis sluoksnis yra akytas. Geriant kavą skystis įsiskverbia į danties paviršiuje esančias danties poras ir ten pasilieka. Verta paminėti, kad kuo stipresnę kavą geriate, tuo ji turi didesnę neigiamą įtaką Jūsų dantims.
2. Arbata. Kaip ir kava, arbata turi neigiamos įtakos dantų baltumui. Arbatoje esantys taninai turi dažančių savybių. Taninų poveikis sustiprėja tuomet, kai arbata yra geriama karšta. Rekomenduojame gerti žalią, baltą ar vaistinių žolelių natūralias arbatas.
3. Raudonas vynas. Polifenolis, esantis raudono vyno sudėtyje, įtakoja dėmių atsiradimą ant dantų paviršiaus. Rekomenduojame rinktis baltą vyną arba išgėrus stiklinę raudono vyno atsigerti vandens.
4. Gazuoti saldieji gėrimai. Šie gėrimai yra tikri dantų priešai. Šios medžiagos kenkia dantų emaliui ir dantys tamsėja. Gėrimo temperatūra taip pat turi didelės reikšmės- labai šaltas gazuotas gėrimas kur kas labiau paveikia akytas dantų poras ir tokiu būdu dažančios medžiagos giliau įsiskverbia į viršutinį dantų sluoksnį. Fosforo ir citrinos rūgštis ardo dantų emalį, tuo tarpu saldikliai esantys gėrimo sudėtyje sukelia kariesą.
5. Tamsios spalvos vaisių ir uogų sultys (pvz. spanguolių, granatų). Tamsiose sultyse gausu pigmentų, kurie turi dažančių savybių. Patartina rinktis šviesios spalvos sultis arba tamsios spalvos sultis praskiesti vandeniu. Taip pat galima sultis gerti per šiaudelį, taip sumažinant sulčių patekimą ant dantų paviršiaus.
6. Ledai. Rekomenduojame vengti ledų, kuriuose yra gausu dažiklių. Patartina rinktis šaldytų sulčių ledus.
7. Sojų, balzamiko padažas. Sojų, balzamiko padažas ant dantų palieka tamsias dėmes.
8. Mėlynės. Mėlynės – puikios ir sveikos uogos, kuriose gausu vitaminų ir antioksidantų. Vienintelis šios uogos minusas yra tamsiai mėlyna spalva. Pavalgius ne tik dantys, bet ir visa burnos ertmė tampa mėlynos spalvos.
9. Burokėliai. Šiose daržovėse taip pat yra gausu natūralių dažiklių, kurie deja kenkia mūsų dantų baltumui.
10. Juodasis šokoladas. Labai gaila, bet į šį sąrašą patenka ir juodasis šokoladas...